Sunt nettvett

Forskning.no hadde et oppslag 23. mars 2014 om at mange brukere forholder seg lite kildekritisk til sosiale medier. I den anledning skal jeg nå skrive litt om hvilke virkemidler nettbrukere kan benytte for å verifisere informasjon på nettet.

Skjermdump fra Facebook og Twitter

Skjermdump fra Facebook og Twitter

Som nevnt innledningsvis forholder mange seg lite kildekritiske til informasjon på sosiale medier. Gode eksempler på hvordan lite kildekritikk kan utarte seg er når spøker som at Justin Bieber hadde fått kreft og at Morgan Freeman var død kjapt spredde seg på nettet og endte opp som nyhetssaker. Dette er litt tilbake til mitt forrige innlegg om at nyhetsbyråer alltid skal være først ute med siste nytt og som et resultat uteblir for eksempel verifisering av kilder og fakta.
Det finnes mange flere eksempler på dette, og felles har de at ryktene sprer seg som ild i tørt gress.

Det er forbausende mange som er utrolig naive når det kommer til nettbruk og kildekritikk. Sunt nettvett er tydeligvis en mangelvare hos mange. Den beste metoden for å verifisere en påstand er å dobbelt- eller trippelsjekke fakta for å se om det faktisk er noe hold i påstanden.

I sin bok Hva er internett nevner Gisle Hannemyr ni nettvettregler som kan være nyttige. Noen nyttige tips vil da i følge Hannemyr være:
– Åpne aldri vedlegg som det ikke er avtalt at du skal motta
– Vær varsom med hvor du legger igjen e-postadressen din
– Gjenbruk aldri et passord som du bruker i jobbsammenheng eller til sensitive nettjenester
– Gi aldri fra deg passord, PIN-koder eller annen personlig informasjon.

Disse tipsene (og spesielt de som angår passord) har jo blitt veldig aktuelle nå i det siste grunnet sikkerhetsfeilen Heartbleed.

Som Gisle også nevner ble internett opprinnelig konstruert som et forskernettverk utviklet med tanke på samarbeid, utveksling av informasjon og effektiv deling av og fordeling av ressurser. Sikkerhet var aldri en prioritert del av designet.

Det viktigste virkemidelet vi nettbrukere kan benytte er, og vil alltid være, sunn fornuft. Virker noe for utrolig til å være sant, så er det som oftest det.

Reklamer

One comment

  1. Aaah… #baldforbieber
    Jeg var der når den startet. 4chan can be an evil beast. Nå skal det sies at Biebers fanskare ikke er den vanskeligste å lure, i og med at det er snakk om lettpåvirkelig ungdom. Se bare på kaoset det blir hvis det kommer en falsk beskjed om at Bieber kommer til Norge. Jeg er heller ikke helt for måten foreldre takler dette på. De kjefter og smeller på en anonym kilde som setter ut et lite rykte, i stedet for å lære sine egne barn å være kildekritiske.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s