Moderne nyhetsformidling

I sin artikkel Transcoding the news: An investigation into multimedia journalism published on nytimes.com 2000–2008 fra 2012 skriver Susan Jacobson om hvordan nytimes.com bruker multimedia som virkemidel i sin nyhetsformidling.

Jeg vil her kort presentere det jeg mener er de viktigste punktene fra denne artikkelen og bruke disse i en vurdering av Dagbladet.no.

1.
Først og fremst nevner hun økende bruk av bilder, slideshows og videoer. Dette kan forklares med at nettbrukeren er utålmodig og liker å få alt servert. Bilde/videoformatet er også mer “fengende” enn vanlig tekst, noe som for mange er å foretrekke.

2.
Det blir også økende bruk av grafikk, noe som fungerer veldig oversiktelig og forklarende i mer uoversiktelige og vanskelige saker.

3.
Hun nevner også at bruken av synsvinkel på audiovisulle saker ofte kan være i første-person, noe som var helt utenkelig i journalistikk før i tiden.

4.
Teksten trenger heller ikke være lineær som i papiravisen, noe som bringer meg til punktet om at man på nett kan linke. Dette gjør at man kan linke til for eksempel en eldre sak eller å gjennoppta/fortsette å skrive på en artikkel uten å måtte bruke masse tid på å gjennoppfriske saken for leserne.

5.
Det femte og siste punktet er at man i dag kan dele saker via sosiale medier. Dette kan skape engasjement ved at folk kan kommentere og dele sakene videre.

Med bakgrunn i disse fem punktene skal jeg nå gjøre en kort vurdering av Dagbladet.no og linke til relevante eksempler.

1.
De fleste store nettaviser har en egen nett-tv-redaksjon som legger ut nyhetssaker, intervjuer, egenproduserte serier og annet. Dette er med på øke tilbudet for de som bruker nettaviser. Man har sett de senere årene at det har blitt en kraftig økning i innhold på disse nett-tv-kanalene – og egenproduksjoner har skutt i været.

Dagbladet.no er har sin egen nett-tv-kanal som de kaller dbtv, og her er et eksempel på hvordan man kan knuse valnøtter med hodet.
http://beta.dbtv.no/3324115083001#3324115083001

Et annet eksempel er bruken av audiovisuelle bilder i Dagbladets nett-nyhetsjournalistikk.
http://www.dagbladet.no/2014/03/10/nyheter/dbtv/fly/flyulykke/malaysia/32235307/

Et tredje eksempel er egenproduserte serier.
http://www.dbtv.no/jin

2.
Her er et eksempel på hvordan Dagbladet.no bruker grafikk for å enklere forklare relativt kompliserte saker. Gjerne brukt i uoversiktelige saker som omhandler mye tid og sted.
http://www.dagbladet.no/grafikk/snowden/index.html

3.
Det tredje punktet som omhandler at mange audiovisuelle nyhetssaker ofte kan bli presentert i første-persons-synsvinkel fant jeg ingen gode eksempler på fra Dagbladet.no, og er nok ikke like vanlig i Norge.

4.
Livesenteret til Dagbladet.no, som er et informasjonssenter for store/omfattende nyhetssaker, er et meget godt eksempel på en måte å skrive nett-artikler på. Her kan en artikkeltråd bli plukket opp når som helst. Her er det også muligheter for bruk av bilder, video, grafikk, og innspill fra de som følger saken.
http://livebeta.dagbladet.no/malaysia_airlinesmysteriet

5.
Det siste punktet som viser til at nyheter blir spredd via sosiale medier kan best vises ved at alle nyhetssaker har et kommentarfelt og deleknapper. På Dagbladet.no ligger disse strategisk plassert under overskriften (som vist i skjermdumpen under).

Skjermdump fra Dagbladet.no (11.03.2014)

Skjermdump fra Dagbladet.no (11.03.2014)

Reklamer

Én kommentar

  1. Så utrolig strukturert og oversiktlig poenger. Du gir bra beskrivelser og forståelse for punktene dine. Du gir gode eksempler som jeg selv kan vurdere. Har du noen kommenterer til utforming og bruk av Dagbladets funksjoner?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s